top of page
  • Writer's pictureneongreenbike

Zašto je važna stopa angažmana?

Što je stopa angažmana?

Stopa angažmana (eng. engagement rate) je ukratko stopa interakcije tvojih pratitelja s tvojim sadržajem. Čini ju nekoliko elemenata: pratitelji, lajkovi, komentari, šeranja i spremanja. A onda sva moguća zbrajanja i dijeljenja tih brojki.


Zašto je ona bitna za tvoj posao?

Iz dva razloga.

Prvi. Na taj način, vrlo jednostavno zapravo, provjeravaš dotičeš li, odnosno utječeš li, na ponašanje svojih pratitelja, je li im i koliko zanimljiv sadržaj kojeg kreiraš, nalaze li u tome nešto korisno, važno, bitno, zanimljivo...

Drugi. Ukoliko neki drugi brend ili tvrtka želi surađivati s tobom, to je prva stvar koju će provjeriti, jer (mu) je to indikator da ti ljudi vjeruju i da će te poslušati i kupiti proizvod kojeg žele reklamirati preko tebe.


Lajkovi nisu bitni. Ili jesu?

Odgovor je da i ne. Razmisli kako ti skrolaš po fejsu ili Instagramu. Ponekad ćeš nekome dati lajk po navici, ponekad jer ti je to bliska osoba, ponekad jer se identificiraš s tom osobom ili brendom i nećeš niti pročitati opis. Ponekad jer smatraš da ta osoba stoji iza onoga iza čega i ti stojiš i da su vam vrijednosti i interesi isti. A nekome nećeš dati lajk čak i ako je slika fantastična i potpisuješ svaku riječ u opisu jer ne voliš ili ne vjeruješ osobi čiji je profil (hint: politčari).

Lajkovi ne znače puno za angažman, ali imaju ulogu transmisije. To znači da ako više tvojih prijatelja lajka isti sadržaj, taj sadržaj će biti ponuđen i tebi. No ponekad ćeš se zadržati na postu, pročitati što piše u opisu i dati lajk, a tada ćeš najvjerojatnije i ostaviti komentar. I upravo zato lajkovi nemaju jednaku "težinu" kao komentari, šeranja posta i najvažnije, spremanja.


Zašto su komentari, šeranja i spremanja posta toliko važni?

Zato jer ove tri interakcije sa sadržajem znače da je tvoj pratitelj proveo vrijeme na postu, a Meta od svih analitičkih podataka, jaaako voli vrijeme provedeno na postu. Što i je vrlo relevantan i indikativan pokazatelj. No "vrijeme provedeno na postu" samo po sebi ne znači puno jer je logično da ćeš provesti više vremena čitajući tekst od 1000 znakova od onog sa 100. I tu u igru ulazi komentiranje, šeranje i spremanje postova. Jer dugačak opis ne znači da je sadržaj koristan. Tako bi u teoriji svatko mogao Lorem ipsum tekstom ispuniti caption do maksimuma, ali takav caption ne bi nikome bio od koristi, zar ne? Zato je šeranje i spremanje toliko bitno. Jer znači da je sadržaj kojeg stvaraš netko prepoznao kao korisnog za sebe, ali i za druge.


Kako izračunati stopu angažmana?

Dobra vijest je da ne moraš sam, jer postoje stranice (kao Phlanx, Trendhero, Inbeat...) koje će to izračunati za tebe. Loša vijest je što tako stopu angažmana tvog profila mogu provjeriti svi.



ZAPAMTI! Ono što je bitno u svemu ovome je da se ne opterećuješ brojkama (svakako ne onima pratitelja i lajkova), nego sadržajem kojeg stvaraš. Sadržaj je kralj i mora biti autentičan. Ako iza toga što nudiš i prodaješ postoji stvarno znanje, iskustvo i kreativnost, brojke u obliku komentara, šeranja i spremanja će to pokazati. Uvijek i bez iznimke. Zato ne brini i vjeruj u sebe i svoj proizvod. Bolje je imati mali brend od 600njak vjernih pratitelja s kojima ćeš stvoriti odnos, koji će šerati tvoje postove jer tvoj sadržaj (i proizvod) smatraju korisnim i kupiti (sve) tvoje proizvode od onog s 30 tisuća pratitelja koji lajkaju i u najboljem slučaju ostave ovaj komentar🔥.

19 views0 comments
bottom of page