top of page
  • Writer's pictureneongreenbike

Kako (ne) dizajnirati logo?

Kada kreneš ozbiljnije u neki poslovni pothvat ili ono čime se već baviš postane ozbiljno, izrada loga je logičan korak i nešto čemu trebaš posvetiti posebnu pozornost.

Što je logo? Najjednostavnije rečeno logo je ikonica, vizualni predstavnik tvog poslovnog identiteta, neopipljiva imovina. Uz fontove, boje, fotke i ilustracije koje koristiš dio je poslovnog (vizualnog) identiteta. Kada svemu tome dodaš slogan, ton glasa kojim se obraćaš svojim klijentima i pratiteljima, ali i korisničko iskustvo i feedback tvojih korisnika (šeranje, komentari, označavanje na društvenim mrežama), tada postaješ brend. Ako je logo dobar postati će prepoznatljiv i "govoriti" umjesto tebe. Uz njega i tvoj brend klijenti i korisnici će vezati emocije, status i uspomene koje su doživjeli s tvojim proizvodom ili koristeći tvoju uslugu. Zato ako se stvarno ozbiljno baciš u neki poduhvat, investiraj u crtanje loga i ozbiljnog grafičkog dizajnera. Ako si vješt(a) nacrtaj sam(a), ali NIKAKO ne skidaj slike s interneta i predstavljaj to kao dio tvog vizualnog identiteta.

Zašto? Prvo. (očito) Time otuđuješ nečije intelektualno vlasništvo i predstavljaš ga kao svoje, pa razmisli trebaju li ti sudski postupci i javna sramota kada vlasnik rada shvati da koristiš njegov rad. Drugo. Čak i ako se radi o logu/vizualu/digitalnom sadržaju koji se može licencirati, to znači da ga SVI mogu skinuti, platiti i staviti kao svoj logo. Treće. Ako želiš svoj pothvat/biznis prikazati kao originalan i autentičan tada takav treba biti i tvoj logo, zar ne? Hoću reći, treba li ti zbilja neugodna situacija da svatko tko progugla opis tvog loga (na engleskom) da mu ispadne "tvoj" logo? Ja mislim da ne. Četvrto. Ovisi čime se baviš, ali ako planiraš prodavati dukse, majice, šalice i drugi merch, tvoji kupci će se osjećati malo glupo ako shvate da si taj "logo" mogu sami skinuti s neta i platiti si tiskanje. No tada će ti to biti manji problem jer te vlasnik loga može tužiti za stjecanje financijske koristi njegovim vlasništvom. Kako sam napisala na početku teksta, logo je dio tvoga brenda, a tvoji postupci i pristup svim elementima poslovnog pothvata određuju koje i kakve emocije ćeš vezati uz svoj brend. Hoće li biti pozitivne ili negativne, tužne ili sretne. Hoće li iskustvo koje pružaš ostaviti gorki okus u ustima ili će te tvoji klijenti/korisnici preporučiti na sva zvona. Nemoj se zavaravati, ti tj. tvoj biznis postoji zbog drugih ljudi jer oni plaćaju tvoje proizvode i usluge i ti isti ljude ne vole kada ispadnu glupi i bedasti. Ukratko: ako ti je fejk logo, fejk ti je i posao. Jer kako pristupaš malim stvarima, tako pristupaš i velikim.

38 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page